مواظب باشيد! برخي متقلبان از جا زدن پودر آجر هم به جاي زعفران ابا ندارند! برخي كاكل ذرت را رنگ ميكنند و... شايعترين شيوه تقلب، استفاده از گل گلرنگ است كه رنگي بسيار شبيه به زعفران توليد ميكند و ظاهري همانند آن دارد.
براي تشخيص، برخي يك رشته آن را بين كاغذكاهي يا روزنامه فشار ميدهند؛ آنها به جا نماندن اثر چربي بر كاغذ را نشانه مرغوبيت ميدانند.
برخي تار و رشتهاي از آن را در آب حل ميكنند: اگر پس از رنگين شدن آب، اليافي نخمانند از رشته باقي باشد آن را تقلبي ميدانند.
زعفران اصل، رنگي زرد و مايل به نارنجي و قرمز دارد. مزه آن كمي تلخ اما مطبوع است. بويي تازه، تند و نافذ دارد و پودر آن در آب گرم كاملا حل ميشود. بوي كم علامت كهنگي يا ناخالصي آن است.
از نظر ظاهري، سرشاخههايي كلالهمانند و سهشاخه دارد كه در قسمت بالا به شكل شيپور و در قسمتهاي پايينتر باريكتر است.
زعفران دستهاي، مرغوبتر است اما حمل و نقل نادرست باعث خرد شدن و در نتيجه كاهش مرغوبيت و ارزش اقتصادي آن ميشود؛ در قيمت خريد اين نوع سرتان كلاه نرود.
زعفران را پودر شده نخريد چون تشخيص آن مشكل است. در صورت مشاهده وزن كمتر، يا ذرات نمك، شكر، شن، حشرات، قارچ، كپك و رشتههاي نخمانند از خريد آن اجتناب كنيد.
از ذكر تمام اطلاعات پي آمده، در انواع بستهبنديشده مطمئن شويد: نشاني كامل كارخانه، شماره تلفن، شماره پروانه ساخت، نام و ثبت تجاري، سري ساخت يا توليد، تاريخ توليد و انقضا، وزن خالص، نوع و درجهبندي زعفران، علامت استاندارد، علامت تاييد وزارت بهداشت.
در مصرف زعفران زيادهروي نكنيد. در هر نوبت با فاصله زياد مجازيد تا 12 رشته يا نزديك به يكدهم زعفران ميل كنيد.
خوردن يك گرم آن سبب تهوع و استفراغ، بيش از پنج گرم سبب خونريزيهاي داخلي يا حتي مرگ جنين و بيشتر از آن براي خودتان هم كشنده و مرگآور است.
زعفران بايد دور از نور و رطوبت، در ظروف فلزي يا شيشههاي رنگي نگهداري شود. ظروف پلاستيكي اسانس آن را از بين برده، از مرغوبيتش ميكاهند. عطر زعفران پودر شده زودتر تبخير ميشود؛ آن را زودتر مصرف كنيد.(جام جم)